وزارت جهاد کشاورزی
سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی
موسسه آموزش و ترویج کشاورزی
شیوه نامه ارزشیابی
استانداردهای مهارتی کشاورزی
خاص بزرگسالان
یکی از مهمترین منابعی که سهم بسزایی در توسعه اقتصادی داشته و دستیابی به اهداف توسعه را تسهیل می نماید، » نیروی انسانی» است، در این راستا فراهم نمودن بستر مناسب برای ارتقای دانش، بینش و مهارت فنی آنان به ویژه بزرگسالان، همواره توجه مدیران و برنامه ریزان را به خود جلب کرده است . اگر چه برنامه ریزی در زمینه آموزشهای رسمی حائز اهمیت فراوان است، اما به روزرسانی و تقویت دانش بزرگسالان که در حال حاضر نیروی کار فعال جامعه به شمار میروند بسیار ضروری بوده و با توجه به نقش محوری کشاورزی در توسعه پایدار به لحاظ توانمندیهای قابل توجه منابع و عوامل تولید، لزوم برنامه ریزی برای آموزش و ارتقاء سطح سواد بزرگسالان این بخش را در جهت افزایش تولید و بهره وری، انکارناپذیر می سازد.
از سال 1384 معاونت آموزشی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی به منظور ارائه آموزشهای مهارتی متناسب و منطبق با نیازها، شرایط و اقتضائات شاغلین و افراد علاقمند به فعالیت بخش، نسبت به توسعه و برگزاری دورههای آموزش مهارتی کشاورزی ویژه بزرگسالان واجد شرایط اقدام و زمینه ادامه تحصیل آنان را در مراکز تحقیقات و آموزش فراهم نمود.
با توجه به شرایط شغلی بهره برداران و عدم امکان حضور مستمر و مداوم داوطلبان بزرگسال در طول سال تحصیلی در کلاسهای آموزشی و در عین حال پاسخگویی به درخواستهای مکرر آنان، برای تعیین صلاحیت-های حرفهای و میزان مهارتهای اکتسابی از تجارب حرفهای خود و نیز برای جلوگیری از اتلاف وقت و کاهش هزینه شرکت در دورههای آموزشی ،« شیوه نامه ارزشیابی استانداردهای مهارتی کشاورزی خاص بزرگسالان» توسط موسسه آموزش و ترویج کشاورزی و با هماهنگی دفتر فنی حرفه ای و کاردانش وزارت آموزش و پرورش برای داوطلبان این دورهها بر اساس تبصره 1 ماده 37 آییننامه آموزشی دوره دوم متوسطه شیوه نیمسالی واحدی )بزرگسالان، ایثارگران و داوطلبان آزاد داخل کشور( مصوب جلسه 12 کمیسیون معین تاریخ 12/7/1396 شماره ابلاغ 85055/120 تاریخ 5/9/1396 تهیه شد.
معاونت آموزشی
ماده 1: کلیات و تعاریف
سازمان : سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی
موسسه : موسسه آموزش و ترویج کشاورزی
معاونت: معاونت آموزشی موسسه
مدیریت : مدیریت امور آموزشی موسسه.
مجری: مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی.
بخش خصوصی: شرکتهای خدماتی مشاورهای و فنی مهندس کشاورزی در استانهایی که فاقد ایستگاه یا واحد آموزشی هستند و با مجوز مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان نسبت به برگزاری کلاسهای آموزشی منطبق و مرتبط با استاندارهای مهارتی کشاورزی اقدام می نماید .
سامک : سامانه ارزشیابی استاندارهای مهارتی کشاورزی کاردانش.
مربی : مدرسین استاندارهای مهارتی.
کارگروه: منظور افراد حقوقی هستند که در موسسه، مرکز و وزارت آموزش و پرورش مسئولیت آموزشهای رسمی را به عهده دارند .
استانداردهای مهارتی: مهارتهای شغلی کشاورزی مصوب وزارت جهادکشاورزی خاص کاردانش.
داوطلب: فراگیرانی که متقاضی شرکت در ارزشیابی استانداردهای مهارتی کشاورزی مندرج در رشته های کاردانش مورد تایید وزارت آموزش و پرورش میباشند.
ارزشیابی : سنجش میزان توانمندیهای نظری و عملی داوطلبان بر اساس اهداف تعیین شده در استانداردهای مهارتی.
ماده 2) ترکیب و شرح وظایف کارگروه ترکیب کارگروه ستادی:
1- معاون آموزشی موسسه آموزش و ترویج کشاورزی.
2- مدیر امور آموزشی موسسه آموزش و ترویج کشاورزی.
3- رییس اداره مهارت جویان موسسه آموزش و ترویج کشاورزی.
4- نماینده آموزش و پرورش از دفتر فنی و حرفهای و کاردانش.
5- صاحب نظر در حوزه آموزش کشاورزی.
شرح وظایف کارگروه ستادی:
1- نظارت بر کلیه فرآیندهای اجرایی ارزشیابی استانداردهای مهارتی کشاورزی.
2- بررسی و بازنگری در مفاد این شیوه نامه بر حسب مقتضیات و سیاستهای کلان وزارت آموزش و پرورش و وزارت جهاد کشاورزی.
3- برنامه ریزی و نظارت بر طراحی سوالات و تدوین محتواهای آموزشی مرتبط.
ب)کارگروه استانی:
- معاون آموزشی مرکز (رئیس کمیته).
- نمایندگان آموزش و پرورش) رییس اداره فنی حرفه ای و کاردانش استان و کارشناس مسوول کاردانش(.
- رئیس اداره / گروه آموزشهای رسمی )دبیر کمیته).
- کارشناس مسئول کاردانش (عضو) .
- مسئول حراست (عضو) .
تبصره1: ابلاغ اعضای کارگروه استانی به عهده رییس مرکز می باشد.
وظایف کارگروه:
- انتخاب بخش خصوصی دارای صلاحیت برای برگزاری کلاسهای آموزشی.
- تنظیم تقویم آزمون های نظری و عملی.
- بررسی و تایید مدارک و مستندات داوطلب مطابق ضوابط ابلاغی موسسه.
- تعیین حد نصاب تعداد شرکت کنند گان در ارزشیابی بر اساس آمایش منطقهای.
- نظارت برچگونگی فرآیند آموزش (اجرای آموزش، ارزشیابی و... ).
- انتخاب افراد ناظر برای برگزاری آزمون.
الف: شرایط عمومی داوطلبان:
1- دارا بودن حداقل مدرک قبولی سوم راهنمایی/پایه نهم.
2- دارا بودن حداقل 18 سال سن.
3- دارابودن کارت پایان خدمت سربازی و یا معافیت ویژه آقایان.
4- دارا بودن سلامت جسمانی متناسب با رشته مورد نظر.
5- نداشتن شرایط عمومی ادامه تحصیل در دورههای آموزشی روزانه در شاخه کاردانش، مطابق (تبصرههای ماده 9 آئیننامه آموزشی دوره دوم متوسطه روزانه مصوب جلسه 932 تاریخ 17/3/1395 به شماره ابلاغ 74182/120 تاریخ 28/7/1395) وزارت آموزش و پرورش.
6- دانش آموزان شاخه کاردانش که تعداد یا تمامی استانداردهای آموزشی مهارتی مورد نظر را گذرانده اند و موفق به اخذ دیپلم نشده اند در استانداردهایی که آموزش دیده اند، نیاز به بند 1 بخش ب این ماده را ندارند .
داوطلبان موضوع این شیوه نامه به دو گروه زیر تقسیم میشوند:
ب: شاغلین بخش کشاورزی
1- دارا بودن حداقل 5 سال سابقه مورد قبول مرکز مبنی بر شاغل بودن در حوزه های فعالیتهای مرتبط با استاندارهای مورد نظر.
گروه ج: داوطلبین آزاد و علاقمند به ادامه تحصیل در کشاورزی
(این گروه از داوطلبان کسانی هستند که سابقه فعالیت کشاورزی ندارند)
1- گذراندن آموزش استانداردهای مهارتی مورد نظر مطابق با ساعات مندرج در آنها به طور کامل.
ماده 4) مدارک لازم برای ثبت نام* 1-اصل و تصویر شناسنامه و کارت ملی.
2- اصل و تصویر گواهینامه پایان تحصیلات دوره راهنمایی /متوسطه اول یا گواهینامه موقت.
3- عکس 4× 3 پشت نویسی شده به تعداد مورد نیاز.
4- اصل و تصویر کارت پایان خدمت سربازی و یا معافیت (ویژه آقایان).
5- ارائه مدارک مربوط به سابقه کار (برای شاغلین بخش کشاورزی) .
6- بارگذاری مدارک توسط داوطلب در سامانه انجام گیرد.
تبصره2: ارائه گواهی معتبر از مراجع 1- شورای اسلامی شهر و روستا و دهیاری ذیربط 2- واحدهای تولیدی ،سازمان، شرکت، موسسه با فعالیت کشاورزی.
تبصره 3: گواهیهای مرتبط با مراجع مذکور باید الزاما به تایید مرکز جهاد کشاورزی دهستان/ شهرستان مربوطه رسیده باشد.
تبصره4: ارائه کلیه سوابق تحصیلی سنوات قبل برای دانشآموزان شاخه کاردانش.
* دریافت مدارک، احراز هویت داوطلبان، تشکیل پرونده، برگزاری آزمونهای نظری و عملی، صدور و تحویل گواهینامه به قبول شدگان صرفاً توسط مرکز انجام شده و غیر قابل واگذاری به افراد حقیقی و حقوقی می باشد.
ماده 5) مراحل تشکیل کلاسهای آموزشی
1- تایید اطلاعات ثبت نام شده داوطلبان توسط مرکز در سامانه.
2- اطلاع رسانی و اعلام تقویم اجرایی برگزاری کلاسهای آموزشی به داوطلبان.
3- بارگذاری تقویم آموزشی و برنامه زمان بندی آزمونها بر روی سامانه.
4- تشکیل کلاسهای نظری و عملی آموزشی به مدت ساعات مندرج در استاندارهای مورد نظر برای داوطلبان آزاد )گروه ج ماده 1(.
5- انجام تمهیدات لازم برای تشکیل کلاسهای آموزشی برای شاغلین بخش کشاورزی.
ماده 6) مراحل برگزاری آزمون
1- تایید کارت ورود به جلسه آزمون برای واجدین شرایط براساس نمونه بارگذاری شده در سامانه توسط ناظر آزمون.
2- برگزاری آزمون نظری از طریق سامانه به صورت آنلاین و انجام آزمون عملی به صورت حضوری مطابق با سر فصل استاندارد مهارتی توسط مربیان مربوطه.
تبصره5: حضور نماینده آموزش و پرورش برای مراحل آزمون الزامی است .
ماده 7) ضوابط سنجش و ارزشیابی مهارت
1) مرکز بر اساس ضوابط، شرایط و دستورالعمل های تهیه شده توسط معاونت آموزشی، مسئولیت سازماندهی و ارزشیابی استاندارد مهارتی را بر عهده دارد.
2) ارزشیابی استانداردهای مهارتی کشاورزی خاص بزرگسالان در دو بخش نظری و عملی انجام می شوند.
3) شرط قبولی در ارزشیابی استانداردهای مهارتی کشاورزی، کسب نصاب در بخش نظری حداقل نمره 10 و بخش عملی حداقل نمره 14 می باشد .
تبصره 6 : شرط شرکت در آزمون بخش عملی کسب حد نصاب قبولی در بخش آزمون نظری است .
تبصره 7: چنانچه فراگیری حد نصاب لازم در هر یک از آزمونها را کسب ننماید، میتواند همان آزمون را یکبار مطابق برنامه زمانبندی به صورت رایگان تکرار نماید و چنانچه مجدداً نیز نمره قبولی کسب نکرد می بایست صرفاً در آزمون همان استاندارد و با پرداخت مجدد هزینه آزمون در نوبت بعدی شرکت نماید.
4)تعیین تعرفه ارزشیابی استانداردهای مهارتی کشاورزی خاص بزرگسالان توسط مراجع مربوطه تعیین و بارگذاری معاونت آموزشی موسسه تعیین و در سامانه بارگذاری می شود.
ماده 8)نحوه صدور گواهینامه مهارتی
1- به اشخاصی که در ارزشیابی موفق به کسب نصاب قبولی در بخش نظری و عملی گردند، گواهینامه مهارتی مورد نظر داده خواهد شد.
3- گواهینامه مهارتی صرفاً توسط مرکز از طریق سامانه صادر خواهد شد.
4- یک برگ تصویر گواهینامه مهارتی صادره در پرونده داوطلب در مرکز نگهداری خواهد شد.
5-گواهینامه اصلی فقط یکبار صادر میشود، لذا در مواردی که دارندگان گواهینامه ها درخواست صدور مجدد گواهینامه را داشته باشند، صرفا" تاییدیه گواهینامه توسط مراکز صادر میشود که دارای ارزش مساوی با گواهینامه اصلی میباشد.
تبصره 10: هرگونه استعلام در خصوص اصالت گواهینامه های مهارتی توسط موسسات، دستگاهها، بنگاه های اقتصادی، آموزشی، فرهنگی و اجتماعی فقط از طریق سامانه امکان پذیر است.
این شیوه نامه در 8 ماده و 10 تبصره در تاریخ 23/05/1400 توسط کمیته بازنگری و اصلاح » ارزشیابی استانداردهای مهارتی کشاورزی خاص بزرگسالان »، در معاونت آموزشی موسسه با همکاری دفتر فنی حرفه ای و کاردانش وزارت آموزش و پرورش تدوین و مورد تایید قرار گرفته است. هر گونه تخطی از مفاد این شیوه نامه در مرکز تخلف محسوب میشود.