بخش تحقیقات فنی و مهندسی

 بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

اين بخش  از سال 1371 رسماً فعاليت خود را آغاز نمود و بنا بر ماهیت وجودی  آن با 3 واحد تحقیقاتی در زمینه (مهندسي ماشينهاي كشاورزي، مهندسي علوم و صنايع غذايي و مهندسي آبياري) مشغول فعاليت است.

این بخش تا پایان سال 1386 تعداد 67 فقره و پروژه تحقیقاتی در دست اجرا داشته است.

این بخش دارای 7 عضو هیئت علمی، 2 کارشناس ارشد ، 1 نفر کارشناس تحقیقاتی و 3 تکنسین می باشد.

اهداف بخش تحقيقات فني و مهندسي كشاورزي

الف- واحد ماشين‌هاي كشاورزي

1- طراحي، ساخت و ارزيابي ماشينهاي جديد كشاورزي.

2- بهينه سازي ماشينهاي موجود داخلي و خارجي.

3- ارزيابي روشها و ماشينهاي مختلف زراعي جهت عمليات مختلف كشاورزي (شامل: خاك‌ورزي، كاشت، داشت، برداشت و پس از برداشت) و تعيين مناسبترين آنها.

4- ارائه راهكار مناسب در زمينه مكانيزاسيون كشاورزي با تاكيد بر اقتصادي بودن روش.

ب- واحد آبياري

1- مطالعه و بررسي سيستم‌هاي مختلف آبياري در محصولات عمده استان.

2- مديريت روشهاي آبياري تحت فشار.

3- مطالعه و بررسي منابع آب استان (چالش‌ها و ارائه راهكارهاي مناسب جهت استفاده بهينه از منابع آب).

ج- واحد صنايع غذايي

1- طراحي و توسعه ماشين‌ها، سيستم‌ها و روشهاي خشك كردن محصولات و فراورده‌هاي كشاورزي.

2- بهبود روشهاي نگهداري محصولات كشاورزي به منظور كاهش ضايعات پس از برداشت محصولات زراعي.

3- مطالعه در خصوص روشهاي مختلف فراوري محصولات كشاورزي

عملکرد بخش تحقيقات فني و مهندسي كشاورزي  در پاسخ گوئی به مشكلات بخش كشاورزي استان:

الف) واحد ماشینهای کشاورزی و مکانیزاسیون:

1- امكان استفاده از كم خاك‌ورزي جهت كاشت گندم در تناوب با سيب‌زميني :

طرح های تحقیقاتی انجام شده :

  • بررسي امكان كاهش شدت عمليات خاك‌ورزي جهت كاشت گندم در تناوب با سيب‌زميني.

  • بررسي امكان حذف عمليات خاك‌ورزي اوليه (كم خاك‌ورزي) جهت كاشت گندم آبي در تناوب با چغندرقند.

    طرح های تحقیقی ترویجی:

  • مقايسه دو روش خاك‌ورزي مرسوم و كم‌خاك‌ورزي در كاشت گندم در تناوب با سيب‌زميني.

  • بررسي روش كم‌خاك‌ورزي با روش مرسوم كشاورز در كاشت گندم در تناوب با چغندرقند

    مقاله ارائه شده در مجلات علمي پژوهشي:

  • مقايسه چند روش خاك‌ورزي جهت كاشت گندم در تناوب با سيب‌زميني. مجله تحقيقات مهندسي كشاورزي.

    مقاله ارائه شده در گردهمايي‌ها:

  • تعيين مناسبترين روش خاك‌ورزي جهت كاشت گندم در تناوب با سيب‌زميني، اولين همايش بررسي مسائل خاك‌ورزي غلات.

    2- مديريت مناسب بقاياي گياهي ذرت دانه اي:

  • اثرات مديريت هاي مختلف بقاياي ذرت و خاك‌ورزي بر عملكرد گندم آبي در تناوب ذرت دانه اي-گندم آبي .

    سایر اقدامات :

  • تهيه يك مقاله علمي پژوهشي و چاپ در مجله مهندسي تحقيقات كشاورزي

  • ارائه مقاله در كنفرانس هاي ماشينها و خاكشناسي

  • تهيه يك عنوان نشريه ترويجي با نام: روشهاي مكانيكي خرد نمودن بقاياي ذرت دانه اي.

    ب) واحد آبیاری:

    1- پايين بودن بهره وری مصرف آب :

    الف ) راندمان آبياری :

    طرح های تحقیقاتی انجام شده :

  • ارزيابي فني-  اقتصادي طرحهاي آبياري باراني اجرا شده بر روي محصول سيب زميني در استانهاي اصفهان و همدان.

  • ارزيابي فني و اقتصادي مصرف آب در آبياري سطحي سيب زميني در منطقه بهار.

  • بررسي مسائل و مشكلات فني و مديريت بهره برداري در كانالهاي آبياري دشت همدان-بهار.

  • انجام يك فقره پروژه سفارشی :  ‌بررسي عملكرد سيستمهاي آبياري و معرفي بهترين گزينه‌ها به منظور افزايش راندمان آبياري.

    ب) کارايی مصرف آب:

    طرح های تحقیقاتی انجام شده :

  • تعيين كارآئي مصرف آب محصولات زراعي مناطق مختلف كشور (كرمان،‌ مغان، همدان، خوزستان و گلستان)

  • بررسي، كميت و كيفيت چغندر قند در دو سيستم آبياري نشتي و ميكرو

  • بررسي ‌اثر ‌دو ‌روش‌آبياري‌ تيپ ‌و ‌نشتي ‌و‌سطوح ‌مختلف ‌ازت‌ و ‌فسفر ‌بر‌كميت‌ و‌ كيفيت ‌بذر ‌چغندر‌قند

  • بررسي ‌اثر دو ‌سيستم ‌آبياري ‌تيپ ‌و نشتي ‌در ‌تراكم‌هاي ‌مختلف‌ كاشت ‌بر ‌كارايي ‌آب ‌و ‌ازت ‌و خصوصيات ‌كمي ‌و كيفي ‌توده ‌سير ‌همدان‌ در  ‌شرايط ‌مزرعه

    مقايسه فني و اقتصادي دو روش  آبياري تيپ و شياري بر عملكرد كمي و كيفي ارقام كلزا

  • بررسي تاثير آرايش كاشت در كارايي مصرف آب, كميت و كيفيت چغندرقند

  • بررسي و ارزيابي روشهاي مختلف آبياري و كارايي مصرف ازت و آب در اين روشها بر كميت وكيفيت چغندرقند

  • بررسي فني و اقتصادي دو روش آبياري باراني وتيپ در سه رقم سيب زميني در همدان

    ج) کم آبياری و تنش آبی :

    طرح های تحقیقاتی انجام شده :

  • بررسي اثر رژيم‌هاي مختلف آبياري بركميت وكيفيت چغندرقند.

  • تعيين حساسيت به كم آبي در مراحل چهارگانه رشد چغندر‌قند.

  • بررسي اثر تأخير در آبياري در مرحله آغازين رشد بر روي عملكرد و بيماريهاي مهم سه رقم سيب‌زميني در استان همدان

  • اثر سطوح مختلف و زمانهاي قطع آبياري بر ويژگيهاي كمي كيفي و عمر انباري توده سير سفيد همدان.

    2- بحران منابع آب زير زمينی :

    طرح های تحقیقاتی انجام شده :

    1- پروژه های رياست جمهوری :

  • بررسی علل افت سطح ايستابی و راههای مقابله با آن

  • بررسی راهکارهای مناسب مقابله با بحران آب در استان همدان.

    ج)واحد صنایع غذائی:

    1- اصلاح روشهای  نگهداري سیب زمینی و سیر در انبار

    طرح های تحقیقاتی انجام شده :

  • بررسي وضعيت انبارهاي زارعين بر ضايعات انبارداري و كيفيت سيب زميني در استان.

  • اندازه گیری و مدل سازی مقاومت توده سیب زمینی و     سیر به عبور جریان هوا .

  • همدان اثر طول مدت و شرايط نگهداري بر افت وزني و ويژگي‌هاي كيفي توده‌هاي سير استان همدان.

    1- اصلاح روشهای  نگهداري سیب زمینی و سیر در انبار:

    مقالات علمي- پژوهشي ارايه شده :

  • تاثير شرايط انبارهاي نگهداري بر  ضايعات محصول سيب زميني (مطالعه موردي استان همدان) .

  • اثر طول مدت و شرايط نگهداري بر افت وزني و ويژگي‌هاي كيفي توده‌هاي سير استان همدان .

  • اندازه گیری مقاومت توده سیب زمینی به عبور جریان هوا .

    نشريات علمی ترويجي:

    انبارداري سيب زميني

    نگهداري سير در انبار

    2- اصلاح روشهای خشک کردن محصولات کشاورزی :

    طرح های تحقیقاتی ارائه شده :

  • استفاده از روش اسمز در تولید برگه زردآلو .

  • تعیین شرایط بهینه خشک کردن صنعتی توده سیر سفید همدان.

  • تعیین زمان برداشت و شرایط بهینه خشک کردن مقدماتی سیر.

  • بهینه سازی خشک کردن زردآلو با جایگزینی بخشی از گوگردمصرفی با روشهای فیزیکی.

    نمونه‌اي از دستاوردهاي بخش تحقيقات فني و مهندسي كشاورزي

    الف- واحد ماشين‌هاي كشاورزي

    الف- ارائه راهكارهاي مناسب جهت عملياتهاي مختلف خاك‌ورزي، كاشت، داشت، برداشت و پس از برداشت محصولات مهم زراعي استان.

    ب- طراحي، ساخت و ارزيابي شش دستگاه ماشين جديد كشاورزي و موفق به ثبت اختراع چهار دستگاه از آنها در اداره كل ثبت شركت‌ها و مالكيت صنعتي كشور

    1- كمبينات عمليات داشت 2- سيركار 3- سمپاش نواري  4- سورتينگ سيب‌زميني

    ب- واحد آبياري

    1- تعيين سيستم‌هاي آبياري مناسب جهت محصولات عمده استان نظير سيب‌زميني و چغندرقند.

    2- تعيين مناسب‌ترين سطوح مختلف آبي در زراعت‌ محصولاتي نظير چغندرقند وسير.

    3- تعيين ضريب حساسيت چغندرقند در مراحل چهارگانه رشد.

    ج- واحد صنايع غذايي

    1- تهيه دستورالعمل شيوه صحيح انبارداري سيب‌زميني وسير.

    2- بهينه سازي مصرف كودهاي ازته و پتاسه در مزارع سيب‌زميني با هدف افزايش قابليت انبارداري محصول.

    3- تعيين زمانهاي مناسب قطع آبياري و برداشت سير.

    4- كاهش ضايعات، كنترل كيفيت و افزايش عمر انبارداري محصولات كشاورزي، از طريق بكارگيري انرژي هسته‌اي  


6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0