بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
اين بخش از سال 1371 رسماً فعاليت خود را آغاز نمود و بنا بر ماهیت وجودی آن با 3 واحد تحقیقاتی در زمینه (مهندسي ماشينهاي كشاورزي، مهندسي علوم و صنايع غذايي و مهندسي آبياري) مشغول فعاليت است.
این بخش تا پایان سال 1386 تعداد 67 فقره و پروژه تحقیقاتی در دست اجرا داشته است.
این بخش دارای 7 عضو هیئت علمی، 2 کارشناس ارشد ، 1 نفر کارشناس تحقیقاتی و 3 تکنسین می باشد.
اهداف بخش تحقيقات فني و مهندسي كشاورزي
الف- واحد ماشينهاي كشاورزي
1- طراحي، ساخت و ارزيابي ماشينهاي جديد كشاورزي.
2- بهينه سازي ماشينهاي موجود داخلي و خارجي.
3- ارزيابي روشها و ماشينهاي مختلف زراعي جهت عمليات مختلف كشاورزي (شامل: خاكورزي، كاشت، داشت، برداشت و پس از برداشت) و تعيين مناسبترين آنها.
4- ارائه راهكار مناسب در زمينه مكانيزاسيون كشاورزي با تاكيد بر اقتصادي بودن روش.
ب- واحد آبياري
1- مطالعه و بررسي سيستمهاي مختلف آبياري در محصولات عمده استان.
2- مديريت روشهاي آبياري تحت فشار.
3- مطالعه و بررسي منابع آب استان (چالشها و ارائه راهكارهاي مناسب جهت استفاده بهينه از منابع آب).
ج- واحد صنايع غذايي
1- طراحي و توسعه ماشينها، سيستمها و روشهاي خشك كردن محصولات و فراوردههاي كشاورزي.
2- بهبود روشهاي نگهداري محصولات كشاورزي به منظور كاهش ضايعات پس از برداشت محصولات زراعي.
3- مطالعه در خصوص روشهاي مختلف فراوري محصولات كشاورزي
عملکرد بخش تحقيقات فني و مهندسي كشاورزي در پاسخ گوئی به مشكلات بخش كشاورزي استان:
الف) واحد ماشینهای کشاورزی و مکانیزاسیون:
1- امكان استفاده از كم خاكورزي جهت كاشت گندم در تناوب با سيبزميني :
طرح های تحقیقاتی انجام شده :
-
مقايسه دو روش خاكورزي مرسوم و كمخاكورزي در كاشت گندم در تناوب با سيبزميني.
-
بررسي روش كمخاكورزي با روش مرسوم كشاورز در كاشت گندم در تناوب با چغندرقند
مقاله ارائه شده در مجلات علمي پژوهشي:
-
تهيه يك مقاله علمي پژوهشي و چاپ در مجله مهندسي تحقيقات كشاورزي
-
ارائه مقاله در كنفرانس هاي ماشينها و خاكشناسي
-
تهيه يك عنوان نشريه ترويجي با نام: روشهاي مكانيكي خرد نمودن بقاياي ذرت دانه اي.
ب) واحد آبیاری:
1- پايين بودن بهره وری مصرف آب :
الف ) راندمان آبياری :
طرح های تحقیقاتی انجام شده :
-
ارزيابي فني- اقتصادي طرحهاي آبياري باراني اجرا شده بر روي محصول سيب زميني در استانهاي اصفهان و همدان.
-
ارزيابي فني و اقتصادي مصرف آب در آبياري سطحي سيب زميني در منطقه بهار.
-
بررسي مسائل و مشكلات فني و مديريت بهره برداري در كانالهاي آبياري دشت همدان-بهار.
-
انجام يك فقره پروژه سفارشی : بررسي عملكرد سيستمهاي آبياري و معرفي بهترين گزينهها به منظور افزايش راندمان آبياري.
ب) کارايی مصرف آب:
طرح های تحقیقاتی انجام شده :
-
تعيين كارآئي مصرف آب محصولات زراعي مناطق مختلف كشور (كرمان، مغان، همدان، خوزستان و گلستان)
-
بررسي، كميت و كيفيت چغندر قند در دو سيستم آبياري نشتي و ميكرو
-
بررسي اثر دو روشآبياري تيپ و نشتي وسطوح مختلف ازت و فسفر بركميت و كيفيت بذر چغندرقند
-
بررسي اثر دو سيستم آبياري تيپ و نشتي در تراكمهاي مختلف كاشت بر كارايي آب و ازت و خصوصيات كمي و كيفي توده سير همدان در شرايط مزرعه
مقايسه فني و اقتصادي دو روش آبياري تيپ و شياري بر عملكرد كمي و كيفي ارقام كلزا
-
بررسي تاثير آرايش كاشت در كارايي مصرف آب, كميت و كيفيت چغندرقند
-
بررسي و ارزيابي روشهاي مختلف آبياري و كارايي مصرف ازت و آب در اين روشها بر كميت وكيفيت چغندرقند
-
بررسي فني و اقتصادي دو روش آبياري باراني وتيپ در سه رقم سيب زميني در همدان
ج) کم آبياری و تنش آبی :
طرح های تحقیقاتی انجام شده :
-
بررسي اثر رژيمهاي مختلف آبياري بركميت وكيفيت چغندرقند.
-
تعيين حساسيت به كم آبي در مراحل چهارگانه رشد چغندرقند.
-
بررسي اثر تأخير در آبياري در مرحله آغازين رشد بر روي عملكرد و بيماريهاي مهم سه رقم سيبزميني در استان همدان
-
اثر سطوح مختلف و زمانهاي قطع آبياري بر ويژگيهاي كمي كيفي و عمر انباري توده سير سفيد همدان.
2- بحران منابع آب زير زمينی :
طرح های تحقیقاتی انجام شده :
1- پروژه های رياست جمهوری :
-
بررسی علل افت سطح ايستابی و راههای مقابله با آن
-
بررسی راهکارهای مناسب مقابله با بحران آب در استان همدان.
ج)واحد صنایع غذائی:
1- اصلاح روشهای نگهداري سیب زمینی و سیر در انبار
طرح های تحقیقاتی انجام شده :
-
بررسي وضعيت انبارهاي زارعين بر ضايعات انبارداري و كيفيت سيب زميني در استان.
-
اندازه گیری و مدل سازی مقاومت توده سیب زمینی و سیر به عبور جریان هوا .
-
همدان اثر طول مدت و شرايط نگهداري بر افت وزني و ويژگيهاي كيفي تودههاي سير استان همدان.
1- اصلاح روشهای نگهداري سیب زمینی و سیر در انبار:
مقالات علمي- پژوهشي ارايه شده :
-
تاثير شرايط انبارهاي نگهداري بر ضايعات محصول سيب زميني (مطالعه موردي استان همدان) .
-
اثر طول مدت و شرايط نگهداري بر افت وزني و ويژگيهاي كيفي تودههاي سير استان همدان .
-
اندازه گیری مقاومت توده سیب زمینی به عبور جریان هوا .
نشريات علمی – ترويجي:
انبارداري سيب زميني
نگهداري سير در انبار
2- اصلاح روشهای خشک کردن محصولات کشاورزی :
طرح های تحقیقاتی ارائه شده :
-
استفاده از روش اسمز در تولید برگه زردآلو .
-
تعیین شرایط بهینه خشک کردن صنعتی توده سیر سفید همدان.
-
تعیین زمان برداشت و شرایط بهینه خشک کردن مقدماتی سیر.
-
بهینه سازی خشک کردن زردآلو با جایگزینی بخشی از گوگردمصرفی با روشهای فیزیکی.
نمونهاي از دستاوردهاي بخش تحقيقات فني و مهندسي كشاورزي
الف- واحد ماشينهاي كشاورزي
الف- ارائه راهكارهاي مناسب جهت عملياتهاي مختلف خاكورزي، كاشت، داشت، برداشت و پس از برداشت محصولات مهم زراعي استان.
ب- طراحي، ساخت و ارزيابي شش دستگاه ماشين جديد كشاورزي و موفق به ثبت اختراع چهار دستگاه از آنها در اداره كل ثبت شركتها و مالكيت صنعتي كشور
1- كمبينات عمليات داشت 2- سيركار 3- سمپاش نواري 4- سورتينگ سيبزميني
ب- واحد آبياري
1- تعيين سيستمهاي آبياري مناسب جهت محصولات عمده استان نظير سيبزميني و چغندرقند.
2- تعيين مناسبترين سطوح مختلف آبي در زراعت محصولاتي نظير چغندرقند وسير.
3- تعيين ضريب حساسيت چغندرقند در مراحل چهارگانه رشد.
ج- واحد صنايع غذايي
1- تهيه دستورالعمل شيوه صحيح انبارداري سيبزميني وسير.
2- بهينه سازي مصرف كودهاي ازته و پتاسه در مزارع سيبزميني با هدف افزايش قابليت انبارداري محصول.
3- تعيين زمانهاي مناسب قطع آبياري و برداشت سير.
4- كاهش ضايعات، كنترل كيفيت و افزايش عمر انبارداري محصولات كشاورزي، از طريق بكارگيري انرژي هستهاي